2013. június 5.

nrc - A sminket használó nők 2/3 része 40 év alatti, 2013. május


Ötször dúsabb szempillák, akár huszonnégy órán át tartó fedés, háromszor dúsabb ajkak, ellenállhatatlan ragyogás. Ígéretek, melyeket a 18–59 éves magyar nők kétharmada időről időre próbára tesz a tükör előtt. 

A kísérletező kedvű fiatalabb korosztály a legaktívabb ezen a téren (a sminket használó magyar nők kétharmada még nem töltötte be a 40-et), de az 50 és 59 év közöttiek csaknem fele is sminkeli magát legalább alkalmanként. Elsősorban randevúk és partik alkalmával nyúlnak a sminktáskához, de a munkahelyre, baráti és családi találkozókra is szépítkeznek ilyen módon. Mi több, a sminket használók 14%-ával előfordul, hogy otthonra is kikészíti az arcát.

A dolgos hétköznapokhoz inkább hozzátartozik a sminkelési rituálé, mint a hétvégékhez: hétfőtől péntekig a nők 25%-a sminkel mind az öt napon, míg hétvégén ez az arány csupán 8% – utóbbiak nagyrészt azok közül kerülnek ki, akik hétköznapokon is sminkecsetet ragadnak.

A magyar nők legfőbb segítőtársa – ha sminkelésről van szó – a szempillaspirál. A pillákat dúsító-hosszító festék magasan a legnépszerűbb sminktermék az arcfestéket használó nők körében, legtöbbjük neszesszeréből (65%) minden sminkelésnél előkerül, s csak úgy, mint a szintén a szem kiemelésére szolgáló szemceruza, gyakorlatilag minden sminkelő nő fegyvertárában megtalálható. A top 5-ben még helyet kapott az alapozó, a szemhéjpúder és a szájfény is, így a lista éllovasaival már össze is állt egy szolid nappali smink.

Az egykori klasszikus, a rúzs még mindig előkerül az arcfestéket használó nők kétharmadának kelléktárából, bár közülük is csak minden második hölgy teszi hangsúlyossá vele az ajkait minden sminkeléskor. A listát az olyan, leginkább gyakorlott sminkelők számára ajánlott termékek zárják, mint a highlighter és a primer – a ma már a legtöbb drogériában azért beszerezhető extra kellékeket a sminkelő nők egytizede használja kisebb-nagyobb gyakorisággal.

Meglátni és megrendelni

Legyen akár napi rutin vagy az ünnepi alkalmakra való készülődés része, a sminkjük elkészítéséhez szükséges termékek kiválasztásakor a magyar nők kiemelt figyelmet fordítanak az ár-érték arányra. Az értéket a dekorkozmetikumok esetében elsősorban nem annyira a mennyiség, mint inkább a minőség jelenti számukra: a kiszerelés nagysága kevéssé számít, a tartósság viszont annál inkább. A szín és a káros összetevőktől való mentesség csak ezek után kerül górcső alá, a csomagolás kinézete, dizájnja, valamint a márka a kevéssé fontos szempontok közé kerültek.

Amennyiben márkákról beszélünk, a legismertebb dekorkozmetikai termékeket forgalmazó cég az érintett női lakosság körében toronymagasan a hálózati kereskedelem stratégiáját alkalmazó Avon. A sminktermékeket használó nők 44%-a nevezte meg spontán a márkát, támogatottan pedig 96%, így az Avon ismertség tekintetében jóval erősebbnek bizonyul, mint a hasonlóan MLM alapon működő konkurense, az Oriflame. Utóbbit spontán ismertség tekintetében a L’Oreal saját nevét viselő márkája (28%), támogatott ismertségben pedig a Max Factor is megelőzi.

Úgy tűnik tehát, hogy az „Avon – a nőkért” szlogen oda-vissza működik, s nincs ez másképpen akkor sem, ha a márkahasználatot vizsgáljuk. Az elmúlt bő két évtizedben, több tízezer tanácsadója segítségével az Avon lett az a márka, mely – azon kívül, hogy szinte minden, sminktermékekkel akár csak minimálisan is foglalkozó nő ismeri – a legnépszerűbbé vált. Az érintett 18–59 éves női lakosság 65%-a használ Avon terméket, míg az Oriflame vagy a L’Oreal sminkjei csupán 20-20%-uk készletében találhatók meg. Ráadásul a 18–59 éves, kisebb-nagyobb gyakorisággal sminkelő magyar nők 27%-a kizárólag Avon terméket használ (a csak Orflame-et használók aránya 4%), a célcsoport 20%-a pedig az Avon mellett még egyetlen másik márka termékeiből válogat.

Az arckrémekkel, szemránckrémekkel, különböző bőr- és testápolási termékekkel, valamint körömlakkokkal és arcra használt sminktermékekkel együtt a hazai kozmetikai piac több tízmilliárdos bevételt könyvelhet el évente. Utóbbi termékcsoportra, vagyis az arcsminkekre egy sminket használó, 18–59 év közötti magyar nő havonta átlagosan 15 000 Ft-ot költ.

A kevesebb több?

A 18–59 éves magyar lakosság férfi tagjainak mindössze 21%-át zavarja valamilyen szinten a női smink. Ellenérzésük nem a sminkelésre fordított időnek vagy a pénznek, sokkal inkább annak tudható be, hogy természetellenesnek, „túl műnek” találják a sminkelt nőket, 16%-uk pedig kifejezetten sérelmezi, hogy az ellenkező nem mindenféle trükkel igyekszik megvezetni a gyanútlan férfinemet. Az urak valamivel több mint felét általánosságban nem zavarja a smink, 28%-uk pedig semleges maradt a témában.

Mondhatnánk persze, hogy ha egy kis pirosító és némi diszkrét szemhéjpúder saját bevallásuk szerint is oly könnyen megtéveszti a férfiakat, honnan is tudhatnák, mennyire zavaró mindez a számukra? Nos, 71%-uk úgy véli, az erősebbik nem igenis képes megállapítani, hogy egy nő ki van-e sminkelve vagy sem, s a nők csupán 16%-a vitatja ebbéli meggyőződésüket.

A sminket használó nőket saját bevallásuk szerint nem az egymásnak és nem is férfiaknak való tetszési vágy vezérli, és azt sem gondolják egyértelműen, hogy a dekorkozmetikumok segítségével ellenállhatatlan szépségre tennének szert. A válaszokból sokkal inkább azt sejthetjük, hogy egyfajta érzést – önbizalmat, törődést, egyediséget – vásárolnak, amikor a drogériák polcairól vagy a kozmetikai cégek katalógusainak kínálatából válogatnak. Az, hogy a megvásárolt termékeket hogyan és milyen mennyiségben használják, már persze ízlés dolga.

Egy klasszikus eset

Az erős sminkkel kapcsolatban gyakran hallani az „örömlányos” kifejezést, s ahogyan az attitűd állítások esetében látható, mindkét nem tagjai inkább egyetértenek az erre vonatkozó kijelentéssel. A képen látható sminket különböző szempontok szerint 100-as skálán értékeltettük a két nem képviselőivel. Az erős, sötétvörös rúzs, a hangsúlyos tusvonal a szempillák tövében, az erősen spirálozott szempillákkal és árnyékolt szemhéjjal, valamint egy sötétebb arcpírral ezek alapján a „vad”, „alkalomra való” és „túl erős” címkéknek felelt meg leginkább, mind a férfiak, mind pedig a nők szemében.

Abban, hogy mennyire „örömlányos” a képen látható smink, szintén egyetértés tapasztalható, a 18–59 évesek 100-as skálán 67 pontot adtak a kifejezésre a „szolid” címkével szemben. Az egyetlen apróbb eltérés a férfiak és nők vélekedései között éppen az ellenkező nem véleményének megítélésében mutatkozott: a férfiak szerint valamivel jobban tetszik a nőknek, mint ahogyan azt a nők saját nemükkel kapcsolatban értékelték, a nők szerint pedig valamivel jobban tetszik a férfiaknak, mint a férfiak szerint.

Túl nagy ellentétek tehát nem tapasztalhatók a férfi- és női véleményekben sminkelés terén: a mértékkel és kellő szépérzékkel használt smink talán senkinek sem szúr szemet. S bár úgy tűnik, a férfiak valóban inkább a természetességet kedvelik, kifejezett ellenérzésük a sminkkel kapcsolatban sokkal inkább a túlzásoknak, mint a sminkelés tényének szól. A hölgyek tehát bátran válogathatnak tovább, akár személyesen a drogériákban, akár – ahogyan láttuk, inkább ez a jellemző – a katalógusok impozáns fotóin és részletes termékleírásain keresztül. A visszafizetési garancia, a tanácsadók hathatós közreműködése és a tudományos fejlesztéseken alapuló ígéretek a tartósságra és az elmaradhatatlan hatásra, mind-mind elegendőek lehetnek ahhoz, hogy a tovább alvás helyett a korrektort válasszák – még akkor is, ha mindenféle előzetes kipróbálás nélkül, egy csomagban érkezik.


Forrás: nrc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Azonnali RSS-értesítésre feliratkozás*

Feliratkozás itt >>
(*Mi az RSS? Lásd oldalt videón)

Napi hírlevélre feliratkozás

Írja ide e-mail címét:

Kulcsszavak

2005 (34) 2006 (27) 2007 (114) 2008 (198) 2009 (160) 2010 (88) 2011 (179) 2012 (632) 2013 (716) 2014 (516) 2015 (600) 2016 (461) 4Life Direct (1) AAA (1) adalékanyag (1) adminisztráció (1) adó (3) adomány (1) Aegon (15) ÁFA (6) AGB Nielsen (58) AGNB (1) agrárium (71) Agrármonitor (5) ajándék (16) akciók (6) akciós újság (5) AKI (10) albérlet (6) Aldi (3) alkohol (18) állás (19) állat (11) alma (1) AMC (5) Amerika (5) Antenna Hungária (1) ÁNTSZ (2) Aon Hewitt (4) árak (231) arculat (1) árérzékenység (2) árpa (1) Artisjus (2) ASI (1) ásványvíz (14) Atradius (2) Auchan (1) Ausztria (8) autógumi (6) autógyártás (1) Autókölcsönzés.hu (3) bab (1) Balaton (4) bank (18) bankkártya (33) Bankmonitor (8) Banknegyed (1) Bankráció.hu (1) bárány (1) barát (3) baromfi (8) BDO (1) befőzés (1) befőzőszer (1) BellResearch (4) benzin (19) benzinkút (3) bér (1) bérlés (1) beruházás (20) betegség (6) bevásárlóközpont (5) BGE (2) BGF (5) BGYH (1) BIEF (1) bio (8) Bisnode (17) biztosítás (58) BKF (1) BMI (1) Bookon (1) bor (27) Borháló (1) borjú (1) Bormarketing (1) Bosch (11) Boston Consulting Group (1) Bridge Budapest (2) Bridgestone (2) BTH (1) Budapest Alapkezelő (1) Budapest Bank (16) Budapest Barátai Együttműködés (1) Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (1) Budget (1) Burger King (1) burgonya (5) bútor (1) búza (2) büfé (1) C und A (1) cafeteria (1) Carat (3) CBA (1) CBRE (3) CD (2) cékla (1) cereália (2) Cetelem (1) CIB (12) CIG Pannónia (5) cigaretta (1) címke (3) Cinema City (1) cipő (1) citromlé (1) ClientFirst Consulting (8) CME (1) CMO Club (1) Coaching Team (1) Coface (3) Cofidis (12) Colliers International (1) Conness (1) Continental (2) convenience (1) Coop (1) Cora (1) Corvinus (6) CP Contact (1) cukor (2) cukorka (3) családok (26) CSAPI (1) CSD (1) Csehország (5) csokoládé (18) csomagolás (10) CSR (2) DasWeltauto (3) Datahouse (4) DE (40) decilisek (1) Deloitte (13) Devise (1) dezodor (5) diák (8) Díjnet (1) DIMSZ (3) diploma (6) direkt marketing (3) diszkont (5) divat (1) dízel (5) dm (3) dohányzás (9) drogéria (3) Dun and Bradstreet (1) Duna House (22) easyJet (2) Ecostat (1) édesítőszer (6) édesség (22) Édességgyártók Szövetsége (2) Educatio (1) egészség (41) egészségügy (19) EgoMedia (1) EIU (1) EJMSZ (1) EKB (1) eladáshely (2) elégedettség (1) élelmiszer (512) élelmiszer-biztonság (5) életmód (4) ELTE (2) Emirates (1) EN (8) energiaital (11) Energiaklub (1) eNet (1) ENSZ (1) EOS (1) eper (1) építőipar (49) Epson (1) Ernst and Young (1) Erst and Young (3) Erste Bank (3) Erzsébet-utalvány (1) esemény (12) ételízesítő (1) Étkezési szokások (16) étolaj (3) EU-OSHA (2) EUFIC (1) Európa (78) Európai Unió (186) EY (4) Fanta Trendriport (4) FBAMSZ (1) felnőttek (6) felvásárlási ár (6) Femina Media (1) fenntartható fejlődés (2) férfiak (22) fesztiválok (6) FHB (3) fiatalok (91) FIVOSZ (2) fizetés (27) fmcg (16) fogamzásgátlás (1) fogkefe (3) fogkrém (3) foglalkoztatás (88) fogyasztás (146) fogyasztó (8) fogyókúra (4) Food Network (1) Ford (4) Formatex (3) főzés (2) Franciaország (1) Free Association Research (1) friss húskészítmények (9) Fundamenta (2) funkcionális élelmiszer (1) futár (1) fürdők (2) fűszerek (4) FWI (1) gabona (13) Garantiqa (2) gasztronómia (2) gazdaság (35) gázellátás (2) gázolaj (7) GDP (28) Gemius (2) GÉMOSZ (3) Generali (19) Genertel (5) GeoMarketing (1) GfK (295) GKI (15) GKI-EK (1) GKIeNET (2) Goodyear (2) grafikon (12) Grayling (1) Groupama Biztosító (3) Groupama Garancia (6) Growth Reporter (1) GVH (2) gvi (2) GVI (5) gyártók (3) gyerekek (44) gyógyszer (8) gyógyszertár (2) gyümölcs (20) gyümölcsjoghurt (2) gyümölcslé (10) hal (8) Happybox (1) Használtautó (9) Hay Group (2) házasság (2) háziállat (1) háztartási papíráruk (5) háztartási vegyiáru (25) háztartások (141) Háztartáspanel (36) HB (1) Head and Shoulders (1) Hegyközség (1) Hipercom (1) hipermarket (6) hírnév (1) HOA (1) Horvátország (5) Hotel.info (1) hulladék (3) hús (9) húskészítmény (9) húsvét (22) Húsvét (4) Hússzövetség (1) hűtőgép (3) IAASTD (1) IAB (2) IBM (2) idősek (27) IJ (1) Ikea (1) IKSZ (1) IKT (1) ILO (1) IMAS (1) import (1) Industria (1) infláció (41) infografika (34) informatika (2) Infrapont (1) ING (4) ingatlan (54) Ingatlan.com (10) Ingatlannet (1) innivaló (2) innováció (6) internet (9) intervenció (1) Intrum Justitia (1) Invitel (1) ipar (100) IPF (1) Ipsos (79) iroda (10) iskola (11) játék (4) Játéknet.hu (1) jeges tea (2) jégkrém (7) Job (1) Jobinfo (2) Jobline (4) Jófogás (2) joghurt (6) jóllét (3) jövedelem (52) juh (3) K and H (2) K+F (11) KandH (14) Kantar Media (9) kapcsolatok (2) káposzta (2) karácsony (37) Karácsony (18) karalábé (1) karfiol (1) kávé (14) Kearney (1) kecske (2) kefír (1) keksz (4) Kelly Services (5) kenyér (5) képzés (21) kerékpár (5) kereset (66) kereskedelem (216) Kereskedelmi Analízisek (11) kereskedelmi márka (39) kereskedő (1) kertészet (1) KesH (5) kézápoló (2) kiadások (23) Kidcomm (1) Kirowski (1) kiskereskedelem (44) kiskereskedelmi cenzus (7) Kiskereskedelmi Index (184) KISOSZ (1) Knauf (2) Kód (9) kommunikáció (4) Konferenciajegy.hu (1) konzerv (1) Kopint-Tárki (8) korfa (3) kormányzat (2) kozmetikum (28) könyv (3) könyvtár (1) környezetbarát (10) környezetvédelem (10) körte (1) középkorúak (1) közétkezés (1) közlekedés (19) közterület (3) KPMG (3) KSH (1549) kukorica (4) kultúra (11) KutatóCentrum (20) Kutatópont (14) külföldiek (15) lakás (128) Lakásfókusz (1) lakos (13) láncok (10) láthatatlan (1) Laurus (1) Leaflet Monitor (1) Lealkudtuk.hu (1) LeasePlan (4) légkondicionáló (1) lejárati idő (1) lencs (1) Lengyelország (1) létminimum (3) létszám (1) LG (1) Lidl (2) lisztérzékeny (1) lízing (2) Lízingszövetség (2) LLP (1) Lufthansa (1) MABISZ (10) macska (1) MAF (1) magyar (10) Magyar Fürdőszövetség (2) Magyar Látszerészek Szövetsége (1) Magyar Posta (1) Magyar Turizmus (8) MAHASZ (1) mák (1) MAKSZ (1) Manpower (5) margarin (2) marhahús (4) márka (24) márkaérték (1) márkahűség (5) marketing (8) Masmi (1) MasterCard (21) MÁSZ (1) Match (1) Matehetsz (1) MATESZ (1) MCC (1) MDOSZ (4) média (43) MediaMarkt (1) Mediameter (7) Medián (19) MédiaQ (2) megfázás (1) megyék (1) MEKH (3) melegvíz (1) MEME (4) MentorFM (1) Mercedes-Benz (1) Metropolitan Egyetem (1) méz (1) MGE (12) MGKKE (1) MHM (1) mi (1) MI (10) mikulás (12) MillwardBrown (2) minimálbér (4) MLE (5) MMC (1) MMOSZ (1) MNÜA (1) mobil telefon (11) mosogatószer (2) mosószer (1) mozgás (3) mozi (4) MRSZ (8) MSZÉSZ (5) MSSZ (1) MTA (1) munka (53) munkanélküliség (76) munkavállalás (106) műszaki (19) müzliszelet (1) Nagy-Britannia (2) Nagybani Piac (2) nápolyi (2) napozás (2) napraforgó (2) NEI (1) nemek (2) Németország (24) Nemzeti MédiaAnalízis (3) nemzetközi (7) népesség (103) népszámlálás (48) Nespresso (1) Nestlé (7) Netrisk (7) nevek (1) Nielsen (380) NMFR (1) NMHH (3) NOK (1) nonprofit (1) nők (56) NRC (32) nyaralás (30) nyelv (1) nyelvvizsga (6) nyersolaj (1) nyomtatás (1) nyugdíjasok (31) nyúl (1) OECD (4) OEI (2) OÉTI (3) OFE (1) OGYEI (13) OIaszország (1) oktatás (23) október (4) olaj (2) olimpia (5) OMV (2) online (2) Open Communications (1) Opten (18) Oroszország (2) ORTT (1) orvos (5) orvoslátogatók (2) OTC (9) OTP (12) Otthon Centrum (10) Otthontérkép (2) öblítő (1) ökotermékek (2) öntözés (1) ÖPOSZ (2) ötven felettiek (1) P&G (1) pálinka (1) pályázat (3) paprika (2) paradicsom (2) patika (3) PBA (1) péksütemény (4) pelenka (1) penetráció (1) pénzügy (176) Penny Market (1) petrezselyem (1) pezsgő (5) piac (3) piackutatás (18) Piackutatások.hu Pro (10) Piackutatók Éjszakája (2) PISA (2) piskóta (2) plakát (2) pmsz (4) POS (1) ppt (2) PR (7) PR Herald (1) praliné (2) PricewaterhouseCoopers (2) Primer Prevenciós Orvosi Egyesület (1) Procter and Gamble (1) Profession (20) Profi (1) Progresszív magazin (16) Promo Data (2) promóció (1) Provident (1) PS:PRovocative (1) PTE (2) puszdeli (1) PwC (8) rádió (21) rágcsálnivaló (2) rágógumi (1) Randstad (23) Reál (1) reggeli csemegék (2) Regio (1) régiók (5) Regus (5) reklám (99) rendezvény (4) Research International Hoffmann (1) retek (1) rizs (2) Roland Berger (1) Rondo (1) Roper Jelentés (5) rovarirtó (1) rovarírtószer (1) rozs (1) ruházat (4) sajt (8) sajtó (6) sampon (2) Samsung (2) Sanofi (1) Sanoma (3) sárgarépa (2) SCA (1) Scale Research (1) Scottwork (1) sertés (3) sertéshús (3) sertészsír (2) Sharp (2) Shell (1) Shopper Insight (3) ShopperTrends (7) Shopping Monitor (5) Sikertermék (1) Sodexo (1) sör (23) Spar (1) sport (6) SSC (2) Statistik Austria (1) statisztika (2) STR (2) Stratégiai Levél (2) stressz (1) Suzuki (1) Svájc (1) szabadidő (7) szabadság (1) szájvíz (1) Szallas.hu (2) Szállás.hu (5) szállítás (30) Szállodaszövetség (10) szaloncukor (11) szalonna (1) számítógép (4) száraz tészta (3) szegmentáció (1) szélenergia (1) személygépkocsi (89) szemkamera (1) szemüveg (1) szennyvíz (2) szépségápolás (1) szeptember (1) szerszámgép (1) szeszes italok (1) szeszesital (1) szilveszter (2) Szinapszis (51) színház (1) Szlovákia (4) szója (2) szolgáltatás (46) Szonda Ipsos (22) szórakozás (3) szőlő (2) szörp (2) szponzorálás (4) szupermarket (4) Takarékbank (3) TakarékPont (1) takarítás (2) támogatás (4) tanulás (8) tanulmány (46) táplálkozás (37) táppénz (1) Target (1) Tárki (51) társadalom (15) távfűtés (1) távközlés (2) távmunka (7) taxi (3) TCC (1) tea (7) TED (5) tej (14) tejföl (1) tejpor (2) tejtermék (11) Telenor (1) település (16) termékenység (1) termőföld (3) Tesco (1) testápolás (22) testápoló (4) testsúly (3) tészta (3) Tetra Pak (4) tévé (33) tévénézés (56) TGI (1) tisztítószer (3) tizenévesek (14) TNS (18) TNS Hoffmann (12) TNS Media Intelligence (8) tojás (5) TOP (1) Travel Channel (1) Trend (2) Trend International (1) Trenkwalder (4) Trezex (2) TripAdvisor (1) Trivago (3) turizmus (161) Turizmus Online (1) túró (1) tusfürdő (2) tüzelőanyag (1) Uber (2) uborka (2) újrahasznosítás (1) Unicef (1) Unicredit (3) Unilever (1) Union Biztosító (7) UPC (1) utazás (14) üdítőital (11) ügyfél (1) ügyfélszolgálat (3) ügyintézés (1) ügynökség (2) üzletek (28) üzletválasztás (9) vaj (6) vállalat (99) vállalkozás (47) válság (14) vándorlás (5) vásárlás (141) vásárlóerő (12) Vásárlóerő Index (5) vendéglátás (22) verseny (5) video (9) világ (22) villamos energia (8) virsli (6) Visa (1) Visegrádi országok (7) víz (3) Vodafone (1) vöröshagyma (1) vöröshús (1) Weber Shandwick (2) Weltauto (2) Whitereport (1) Wiz Air (1) Workania (19) WWF (1) zab (1) zeller (2) zene (4) zöldség (17) zsiradék (1)

Piackutatások Archívum